L’Oréal-UNESCO “Bilim Kadınları İçin” Programı

L’Oréal-UNESCO “Bilim Kadınları İçin” programının 2021 kazananları açıklandı.

L'Oréal Türkiye ve UNESCO, 2021’in bilim kadınlarını açıkladı.

L'Oréal Türkiye’nin kadınların bilime katkısını desteklemek ve bilimde cinsiyet eşitliğine dikkat çekmek amacıyla UNESCO Türkiye Milli Komisyonu iş birliği ile hayata geçirdiği “Bilim Kadınları İçin” programının 2021 yılı kazananları belli oldu. Programda bu yıl ödüle layık görülen 4 Türk bilim kadınının her biri, bilimsel araştırmalarında kullanmak ve araştırmalarını geliştirebilmek amacıyla 120.000 TL ödül ile desteklendi.

Kapsamlı ve yenilikçi projeleriyle gelecek vadeden, ilham verici çalışmalarıyla bilime yön veren genç ve yetenekli Türki bilim kadınları; L’Oréal Türkiye Genel Müdürü Sinem Sandıkçı Gökçen, UNESCO Türkiye Millî Komsiyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz, yazar ve oyuncu Gülse Birsel’in katıldığı lansmanda projelerini tanıttı.

Fiziki Bilimler Alanında Kazanan Bilim Kadınları

Dr. Eda Aydoğan Güngör
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü

Doç. Dr. Saniye Söylemez
Ordu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü

Yaşam ve Çevre Bilimleri Alanında Kazanan Bilim Kadınları

Dr. Gülcihan Gülseren
Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Tarım ve Doğa Bilimleri Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü

Dr. Nihal Terzi Çizmecioğlu
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Biyolojik Bilimler Bölümü

Türkiye’de Bugüne Kadar 118 Genç ve Yetenekli Bilim Kadını Desteklendi

L'Oréal Grup ve UNESCO, dünyada 23’üncü, Türkiye’de 19’uncu yılını geride bırakan program kapsamında daha fazla bilim kadınının bilimsel mükemmelliğe ulaşmasına ve insanlığın karşılaştığı büyük zorlukların çözümüne eşit şekilde katılmasına yardımcı olmak için birlikte çalışıyor.

“Bilim Kadınları İçin” programı, her yıl 250’den fazla yetenekli genç ve yetenekli bilim kadınını destekliyor. 5 kıtadan seçkin kadın araştırmacılar, program sayesinde aldıkları destekle bilimsel kariyerlerini sürdürüyor ve dünyayı değiştirmeye yardımcı olacak keşifler yapıyor. Global ölçekte şu ana kadar destek alan bilim kadını sayısı 3400’e ulaştı. “Bilim Kadınları İçin” projesi, Türkiye’de de 19 yıldır başarıyla sürüyor. Türkiye’de bugüne kadar 118 genç bilim kadının projelerine kaynak sağlandı. Bilimde cinsiyet eşitliğini sağlama amacıyla çalışmalarını sürdüren L'Oréal Grup, sahip olduğu vizyonu gerçeğe dönüştürmek için istikrarlı bir şekilde ilerliyor. L'Oréal Grup, kız çocuklarının bilimsel çalışmalara teşvik edildiği, kadınların yeterli desteğe sahip olduğu ve bilimsel çalışmaların cinsiyete göre değil, potansiyeline göre değerlendirildiği bir gelecek için çalışıyor.

Rakamlarla Bilim Kadınları

Bilim kadınları dünya çapında çığır açan araştırmalara liderlik ediyor ancak olağanüstü keşiflerine rağmen, kadınlar hala küresel olarak araştırmacıların sadece %29'unu temsil ediyor ve çalışmaları nadiren hak ettiği değeri görüyor. STEM ile ilgili alanlara kayıtlı öğrencilerin yalnızca %35'ini kadınlar oluşturuyor. Bugüne kadar Nobel Bilim Ödülleri’nin sadece %3'ü kadınlara verildi ve Avrupa'daki kıdemli araştırmaların yalnızca %11'i kadınlar tarafından yürütülüyor. Türkiye'de Ar-Ge'nin tüm alanlarında %37, doğa bilimleri ve mühendislik alanında %35, sosyal bilimler ve beşeri bilimlerde %43 oranında kadınlar görev alıyor. Kadınların yaratıcılık ve yeniliğin itici gücü olduğuna inanan L’Oréal Grup, “Bilim Kadınları İçin” programıyla 1998 yılından beri tüm dünyada yetenekli bilim kadınlarının hak ettikleri değeri görmelerine yardımcı oluyor ve gençlere bilim kadını olma yolunda ilham veriyor.

DÜNYANIN BİLİME BİLİMİN KADINLARA İHTİYACI VAR. ŞİMDİ HER ZAMANKİNDEN DAHA FAZLA!